Page 28 - Restamax vuosikertomus 2016
P. 28

28
















                MARKKINATILANNE














                Ravintola-alalla odotetaan kasvua               voidaan nimetä rekrytointivaikeudet, jotka ovat
                                                                nähtävissä erityisesti ravintoloiden sesongeissa.
                Monen heikon vuoden jälkeen ravintola-alan näkymät   Restamaxin tytäryhtiö Smile Henkilöstöpalvelut Oy:n
                ovat aiempaa suotuisampia. Matkailu- ja Ravintola-  myötä konsernin on mahdollista varautua eri kausien
                palvelut MaRa ry:n mukaan vuonna 2016 matkailu- ja   vaihtuviin henkilöstötarpeisiin ja reagoida tehokkaasti
                ravintola-alan liikevaihto kasvoi 4,9 prosenttia ja   muuttuviin tilanteisiin.
                ravintoloiden 4,7 prosenttia. Vuonna 2015 alan liike-
                vaihdon kasvu oli noin 3,1 prosenttia ja vuonna 2014   Matkailun suosio heijastui ravintoloihin
                vain 0,8 prosenttia. Nopeinta kasvu vuonna 2016 oli
                etenkin pikaruokaravintoloissa. Anniskeluravintoloi-  Ravintoloiden ruokamyynnin kasvu ja matkailun
                den myynnin määrä kasvoi nelisen prosenttia, mikä oli   lisääntyminen heijastuu myös ravintola-alalle synty-
                ruokamyynnin ansiota. Ravintoloiden alkoholimyynti   viin uusiin työpaikkoihin, erityisesti kasvukeskuksissa
                jatkoi puolestaan laskuaan ja litramääräinen (100 %   ja uusissa kauppakeskuksissa.
                alkoholi) myynti väheni vuoden aikana yli 2 prosenttia,
                kun samanaikaisesti alkoholin matkustajatuonti kasvoi   Majoitusalan yritysten liikevaihto kasvoi viime vuonna
                noin 5 prosenttia.                              5,7 prosenttia, mikä vilkastutti myös ravintolapalve-
                                                                luiden kysyntää. Tilastokeskuksen majoitustilaston
                Yleisesti ottaen alan suhdannetilanne on parantunut,   mukaan ulkomaisista asiakkaista eniten yöpymisiä
                mutta se on vielä alle keskimääräisen. Matkailu- ja   kirjattiin vuonna 2016 venäläisille, ruotsalaisille, saksa-
                ravintola-alan yritykset suhtautuvat tulevaan kuiten-  laisille ja isobritannialaisille. Kiinalaisten matkailijoiden
                kin odottavaisin mielin. Ravintoloiden ruokamyynnin   määrä kasvoi eniten, mutta myös venäläisten matkailu
                kasvu jatkuu ja anniskelumyynnin lasku jatkuu edel-  Suomeen piristyi loppuvuodesta ruplan vahvistuessa.
                leen. Kaiken kaikkiaan ostovoiman kasvu on jatkunut   Kotimaan yöpymiset kasvoivat 2,6 prosenttia monen
                hitaan hintakehityksen ansiosta ja kuluttajien luotta-  heikon vuoden jälkeen – piristynyt yksityinen kulutus
                mus on noussut vahvimmalle tasolle viiteen vuoteen.   ja matala infl aatio paransivat myös kotimaista osto-
                MaRan ennusteen mukaan kasvu kiihtyy kesää 2017   voimaa. Kuluttajien hyvä luottamus piristää kotimaista
                kohti mentäessä: ravintola-alalle ennustetaan noin 6   kysyntää myös tulevana vuonna.
                prosentin ja majoitusalalle noin 8 prosentin liikevaihdon
                kasvua vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla.   Kuluttaja haluaa helppoa, nopeaa ja laadukasta

                Mikäli uusi marraskuussa 2016 julkaistu esitys uudesta   Ravintola-alalla trendit puhaltavat tänä päivänä tiuhaan
                alkoholilaista astuu vuoden 2018 tietämillä voimaan,   ja vaikutteita tulee niin maailmalta kuin Suomen rajojen
                aiemmista positiivisista ennusteista huolimatta   sisäpuoleltakin. Ravintolaruokailun trenditutkimuksen
                se tuonee ravintola-alalle myös haasteita. MaRa:n   2016 mukaan ravintoloissa käydään Suomessa entistä
                mukaan lakiesityksen ongelmallisimpia kohtia ovat   tiuhempaan. Vuosituhannen alussa vain hieman yli 40
                muun muassa anniskeluajan jatkamiseen liittyvä tiukka   prosenttia suomalaisista ruokaili säännöllisesti ravinto-
                vaatimus järjestyksenvalvonnasta sekä omien alkoho-  lassa, kun luku on nyt 77 prosenttia. Vuonna 2014 luku
                lijuomien nauttimisen salliminen tilausravintoloissa,   oli 67 prosenttia.
                mitkä voivat lopulta heikentää ravintoloiden kannatta-
                vuutta ja työllisyyttä.                         Ahkerimpia ravintolaruokailijoita ovat 15–24-vuotiaat
                                                                nuoret ja nuoret aikuiset, hyvin ansaitsevat, johta-
                Ravintola-ala tasapainoilee nousu- ja laskusuhdan-  vassa asemassa työskentelevät ja pääkaupunkiseudun
                teiden välissä mukautuen yleiseen taloustilanteeseen,   asukkaat.
                säädöksiin, lakeihin ja trendeihin. Alan haasteena





         Restamax Oyj
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33