Page 28 - Restamax vuosikertomus 2016
P. 28
28
MARKKINATILANNE
Ravintola-alalla odotetaan kasvua voidaan nimetä rekrytointivaikeudet, jotka ovat
nähtävissä erityisesti ravintoloiden sesongeissa.
Monen heikon vuoden jälkeen ravintola-alan näkymät Restamaxin tytäryhtiö Smile Henkilöstöpalvelut Oy:n
ovat aiempaa suotuisampia. Matkailu- ja Ravintola- myötä konsernin on mahdollista varautua eri kausien
palvelut MaRa ry:n mukaan vuonna 2016 matkailu- ja vaihtuviin henkilöstötarpeisiin ja reagoida tehokkaasti
ravintola-alan liikevaihto kasvoi 4,9 prosenttia ja muuttuviin tilanteisiin.
ravintoloiden 4,7 prosenttia. Vuonna 2015 alan liike-
vaihdon kasvu oli noin 3,1 prosenttia ja vuonna 2014 Matkailun suosio heijastui ravintoloihin
vain 0,8 prosenttia. Nopeinta kasvu vuonna 2016 oli
etenkin pikaruokaravintoloissa. Anniskeluravintoloi- Ravintoloiden ruokamyynnin kasvu ja matkailun
den myynnin määrä kasvoi nelisen prosenttia, mikä oli lisääntyminen heijastuu myös ravintola-alalle synty-
ruokamyynnin ansiota. Ravintoloiden alkoholimyynti viin uusiin työpaikkoihin, erityisesti kasvukeskuksissa
jatkoi puolestaan laskuaan ja litramääräinen (100 % ja uusissa kauppakeskuksissa.
alkoholi) myynti väheni vuoden aikana yli 2 prosenttia,
kun samanaikaisesti alkoholin matkustajatuonti kasvoi Majoitusalan yritysten liikevaihto kasvoi viime vuonna
noin 5 prosenttia. 5,7 prosenttia, mikä vilkastutti myös ravintolapalve-
luiden kysyntää. Tilastokeskuksen majoitustilaston
Yleisesti ottaen alan suhdannetilanne on parantunut, mukaan ulkomaisista asiakkaista eniten yöpymisiä
mutta se on vielä alle keskimääräisen. Matkailu- ja kirjattiin vuonna 2016 venäläisille, ruotsalaisille, saksa-
ravintola-alan yritykset suhtautuvat tulevaan kuiten- laisille ja isobritannialaisille. Kiinalaisten matkailijoiden
kin odottavaisin mielin. Ravintoloiden ruokamyynnin määrä kasvoi eniten, mutta myös venäläisten matkailu
kasvu jatkuu ja anniskelumyynnin lasku jatkuu edel- Suomeen piristyi loppuvuodesta ruplan vahvistuessa.
leen. Kaiken kaikkiaan ostovoiman kasvu on jatkunut Kotimaan yöpymiset kasvoivat 2,6 prosenttia monen
hitaan hintakehityksen ansiosta ja kuluttajien luotta- heikon vuoden jälkeen – piristynyt yksityinen kulutus
mus on noussut vahvimmalle tasolle viiteen vuoteen. ja matala infl aatio paransivat myös kotimaista osto-
MaRan ennusteen mukaan kasvu kiihtyy kesää 2017 voimaa. Kuluttajien hyvä luottamus piristää kotimaista
kohti mentäessä: ravintola-alalle ennustetaan noin 6 kysyntää myös tulevana vuonna.
prosentin ja majoitusalalle noin 8 prosentin liikevaihdon
kasvua vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla. Kuluttaja haluaa helppoa, nopeaa ja laadukasta
Mikäli uusi marraskuussa 2016 julkaistu esitys uudesta Ravintola-alalla trendit puhaltavat tänä päivänä tiuhaan
alkoholilaista astuu vuoden 2018 tietämillä voimaan, ja vaikutteita tulee niin maailmalta kuin Suomen rajojen
aiemmista positiivisista ennusteista huolimatta sisäpuoleltakin. Ravintolaruokailun trenditutkimuksen
se tuonee ravintola-alalle myös haasteita. MaRa:n 2016 mukaan ravintoloissa käydään Suomessa entistä
mukaan lakiesityksen ongelmallisimpia kohtia ovat tiuhempaan. Vuosituhannen alussa vain hieman yli 40
muun muassa anniskeluajan jatkamiseen liittyvä tiukka prosenttia suomalaisista ruokaili säännöllisesti ravinto-
vaatimus järjestyksenvalvonnasta sekä omien alkoho- lassa, kun luku on nyt 77 prosenttia. Vuonna 2014 luku
lijuomien nauttimisen salliminen tilausravintoloissa, oli 67 prosenttia.
mitkä voivat lopulta heikentää ravintoloiden kannatta-
vuutta ja työllisyyttä. Ahkerimpia ravintolaruokailijoita ovat 15–24-vuotiaat
nuoret ja nuoret aikuiset, hyvin ansaitsevat, johta-
Ravintola-ala tasapainoilee nousu- ja laskusuhdan- vassa asemassa työskentelevät ja pääkaupunkiseudun
teiden välissä mukautuen yleiseen taloustilanteeseen, asukkaat.
säädöksiin, lakeihin ja trendeihin. Alan haasteena
Restamax Oyj